biologische olijfolie

14 Jaar geleden kochten wij een huis met een eeuwenoude olijfgaard in Zuid-Italië in het natuurpark van Cilento. In de olijfgaard staan 25 bomen van meer dan 400 of zelfs 500  jaar oud. In het hele gebied staan overigens oude(re) olijfbomen en inmiddels zijn ze -gelukkig maar!- ook beschermd door Unesco en staan ze op de Werelderfgoedlijst.

De bomen uit de olijfgaard leveren  ons ieder jaar een heerlijke olie van de Pisciottana-olijven die alleen in deze kuststreek groeien. Je komt ze dus nergens anders meer tegen en dat is heel uniek!

De olijfgaard is 100% biologisch dynamisch, we gebruiken geen pesticiden of herbiciden en de bodem wordt niet gecultiveerd of bewerkt. We laten de olijven gewoon op de natuurlijke manier rijpen onder de zon zodat ze vanzelf van de bomen afvallen (dan zijn ze altijd donkerpaars/zwart).

De olijfboom laat ongeveer 3x per jaar zijn vruchten vallen van november t/m begin januari. De olijven worden dan verzameld in netten die we uitspreiden onder de bomen. Dus bij ons geen getril of geschud/gekam aan de takken met machines! De natuur gaat hier gewoon lekker zijn eigen gang en dit proces vindt al meer dan honderden jaren plaats.

In de zomer lenen we koe Piselle (doperwtje ;-)) van onze buurvrouw die zo het gras ‘maait’ en van de buurman lenen we de geiten die de wilde bramenstruiken in bedwang houden. Dit is de meest natuurlijke manier en zo wordt de boomgaard ook mooi bemest.

De gaard is een wáár paradijs voor insecten, vlinders, vuurvliegjes, padden, slangen en boomkikkers en af en toe hebben we bezoek van een wild zwijn of een vos die zich komt nestelen. In de wintertijd schuilen er bosuilen en we hebben zelfs al een Hop gespot en een Wielewaal.

Olijfbomen zijn afhankelijk van windbestuiving en af-en-toe kan het hier ook heel hard waaien! De olijfgaard heeft dan ook de naam: ‘La Voce del Vento’ oftewel ‘de stem van de wind’.

De olijfbomen belonen ons ieder jaar weer met kilo’s zongerijpte olijven (die zijn altijd donkerpaars/zwart) waar we heerlijke olie van laten persen in de plaatselijke perserij. In Uden hebben we inmiddels een tap geplaatst waar je olie kunt tappen en mee kunt genieten van deze (h)eerlijke olie!